Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2017

MITEM IV.

11 országból 23 előadás a nemzetközi színházi fesztiválon

Tizenegy országból 23 előadást láthat a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem) közönsége április 12. és 30. között Budapesten.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) kiemelt szerepet kap a gazdag budapesti fesztiválprogramban, 2014 óta pedig a BTF kínálatába integrálódott egy "rangos nemzetközi színházi fesztivál", a Mitem is.

Mint emlékeztetett, a Mitem évi 200 millió forintos állami támogatását egy 2017-ig szóló szerződés rögzíti, de elkészült a következő három évre szóló megállapodás kormány-előterjesztése is. Hoppál Péter örvendetesnek nevezte, hogy a színházi műhelyek száma néhány év alatt megduplázódott - 2015-ben 330 társulat 26 ezer előadást tartott -, a színházlátogatók száma pedig 4,5 millióról 6,7 millióra nőtt 2010 és 2015 között.

Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozatot szervező Nemzeti Színház főigazgatója fontos jelzésnek nevezte, hogy a kulturális kormányzat kiemelt figyelmet fordít a Mitemre. Mint hozzátette: megnyugtató az a biztonság, amit a kiszámítható állami támogatás jelent; ennek köszönhetők a szakma és a közönség számára is megfizethető jegyárak is.

Vidnyánszky Attila értékelése szerint mára sikerült elhelyezni a Mitemet a világ fesztiváltérképén. Ezt bizonyítja, hogy idén olyan alkotók érkeznek a Nemzeti Színházba, mint Krystian Lupa, Eugenio Barba, Silviu Purcarete, Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrosius és Alvis Hermanis; a Mitem tehát immár "a mesterek fesztiválja" lett - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

 A főigazgató "csodaelőadásként" szólt Silviu Purcarete Faust-rendezéséről, amely nem férne be a Nemzeti színpadára, ezért a Magyar Állami Operaház új játszóhelye, az Eiffel-bázis ad otthont a produkciónak.

 A Mitemről idén sem hiányoznak a határon túli magyar színházak, és a "nagy nevek" mellett egzotikus vendégek is, például egy tatár színház is érkezik - emelte ki.

Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet a Helmuth Stühmer díszleteiből rendezendő kiállításra és a fesztivált kísérő mesterkurzusokra, szakmai programokra is.

A Mitem idei programját Kulcsár Edit, Rideg Zsófia és Kozma András dramaturgok mutatták be. Elmondásuk szerint Silviu Purcarete Faustja különleges helyzetben született, a rendező eredetileg egy ipari csarnokba álmodta meg Goethe művét, Krystian Lupa pedig Thomas Bernhard Irtás című regényéből készített sajátos hangulatú előadást, amely a Mitem nyitódarabja lesz.

Andrzej Seweryn, a varsói Teatr Polski igazgatója egy színészi élet tapasztalatait sűríti a monológokból összeállított, Shakespeare forever! című produkcióba.    
A litván Rimas Tuminas Puskin Anyeginét hozza el a moszkvai Vahtangov Színház társulatával, Platonov Fro című darabját Mihail Rahlin vitte színre a Moszkvai Művész Színházban, a legnagyobb múltú orosz teátrumban, az Alekszandrinszkij Színházban pedig Vidnyánszky Attila rendezte meg a Bűn és bűnhődést egy öt és fél órás előadásban.

Az Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház egy népi legenda, az Asik Kerib színpadi változatát mutatja be a Mitemen, az önálló lett színházi nyelv megteremtésén dolgozó Alvis Hermanis lett falusi történeteket dolgoz fel a Fekete tej című előadásban, míg Eimuntas Nekrosius egy Kafka-történetet hoz a vilniusi Meno Fortas Színházból.

A Stockholmi Királyi Színház Ibsen Hedda Gablerének különleges feldolgozásával vesz részt a Mitemen, az Amerikai Elektra pedig a Det Norske Teatret élőzenés előadásában látható majd.

Eugenio Barba két rendezését is elhozza a holstebrói Odin Színházból, míg a Teatro Tascabile di Bergamo a Keringő és a Rosso Angelico című produkciókkal lép fel Budapesten. A bolgár Alekszander Morfov a Macedón Nemzeti Színházban rendezte meg Az élet szép című előadást.

Bartis Attila Nyugalom című regényének színpadi adaptációját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mutatja be a fesztiválon, Visky András Pornó című monodrámája pedig a Szatmárnémeti Észak Színház előadásában lesz látható.

Szűcs Nelli és Fehér Tibor színművészek a Nemzeti Színház Mitemen bemutatott előadásairól szóltak: a fesztivál programjába a III. Richárd, a Cyrano de Bergerac, A krokodilus és a Részegek című produkciók kerültek be a repertoárból.

 

MIT

 

(2017. január 24.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország