KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2018

MITEM 2018 - Szakmai program

„A bolond bölcsesség útja”

Április 26., csütörtök – Kaszás Attila Terem 11:00-13:30

„A bolond bölcsesség útja” – A filmvetítéssel egybekötött találkozón Parvathy Baul énekessel és Julia Varley színésznővel (Odin Teatret) Rideg Zsófia dramaturg beszélget.

A beszélgetés során megismerkedhetünk a bául – mester és tanítvány kapcsolatára épülő – szóbeli hagyományozás módjával. Egyedülálló lehetőség adódik arra, hogy közvetlen forrásból hallhassunk erről az ősi és mégis kortárs műfajról, amelynek az irodalomhoz, és különösképpen Rabíndranath Tagore indiai költő munkásságához való kapcsolatát is feltárjuk. Természetesen szó lesz a színházhoz fűződő szálakról is, nevezetesen Jerzy Grotowski és az Odin Teatret „bául kötődéseiről”.

A színházunk által magyarul kiadott Hamu és Gyémánt országa című kötetben Jerzy Grotowski 1969-ben Kalkuttából, barátjának Eugenio Barbának írott levelében ezt olvashatjuk: „Drága Pan Eugeniusz, ami az időjárást illeti, nagyon szép utazás ez, teljesen szokatlan. Calcutta csak a bázisom volt, itt nem sok a néznivaló. De voltam abban a Rámakrisna templomban, amelyet Maga említett. Találkoztam itt egy bául (tánc- és énekjóga) mesterrel, aki több olyan kérdéssel foglalkozik, amelyek engem is közvetlenül érintenek, mint például a színész anatómiája. Egészen elképesztő, hogy bizonyos mesterségbeli dolgok mennyire objektívek.”

A francia dokumentumfilmet Valérie és Samuel Gaize készítették Nyugat-Bengálban 2014-ben, és most látható először nagyközönség előtt. A vetítésen a film alkotói is jelen lesznek.

„A Báulok bengáli dalnokok, ének- és mesemondók. A lélegzetből születik a hangjuk, a könnyedségből születik a táncuk, és belső utazásukból születik a Bául költészet. Kizenélik, megénekelik és eltáncolják az emberi lélek kifürkészhetetlen mélységeit. Mindez életük minden pillanatában végzett spirituális munkájuk, a bául szádhana gyümölcse.” – írják a film készítői.

 

Április 26., csütörtök – Kaszás Attila Terem 11:00-13:30
„A bolond bölcsesség útja” – A filmvetítéssel egybekötött találkozón Parvathy Baul énekessel és Julia Varley színésznővel (Odin Teatret) Rideg Zsófia dramaturg beszélget.

 

(2018. március 20.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország