Vissza az előadásokhoz

Erland Josephson

EGY NYÁRI ÉJ SVÉDORSZÁGBAN

EGY NYÁRI ÉJ SVÉDORSZÁGBAN

DRAMATEN - Stockholmi Királyi Színház, Svédország

Rendező: Eirik Stubø

Svéd nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 20 perc, szünet nélkül.

 „Ha a film nem dokumentum, akkor álom. Ezért a legnagyobb Tarkovszkij mindenki közül. Magától értetődő természetességgel közlekedik az álmok világában, nem magyarázkodik, különben is mit magyarázna? Látó ember, aki formát tudott adni látomásainak a legsúlyosabb, de egyszersmind legképlékenyebb közegben.” – írta Ingmar Bergman „Laterna Magica” című önéletrajzában.

Erland Josephson darabja, az „Egy éj a svéd nyárban” Andrej Tarkovszkij utolsó filmje, az 1985-ben Gotlandon készült „Az áldozat” forgatásáról szól. Gyengéd és humoros hangnemben idézi fel az orosz rendező és a svéd színészek találkozását. Miközben a szereplők és a stáb egyre türelmetlenebbül várakoznak a nyári éjben, át kell gondolniuk a játékról, életről, nyelvről és művészetről alkotott elképzeléseiket. Erland Josephson olyan nagy rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ingmar Bergman, Andrej Tarkovszkij és Peter Brook, számos film- és színházi szerepe nemzetközileg is elismert. Íróként főleg a svéd és nemzetközi szinten ismert színészekről és rendezőkről alkotott portréit méltatták, illetve a Dramaten igazgatójaként eltöltött éveiről írt visszaemlékezéseit.

Színészek:
Erik Ehn, Lena Endre, Nina Fex, Thomas Hanzon, Tova Magnusson, Torkel Petersson

Díszlet- és Jelmeztervező: Erlend Birkeland
Fénytervező: Ellen Ruge
Hang: Björn Lönnroos
Videó: Annie Tådne, Emi Stahl
Maszk és paróka: EvaMaria Holm

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Eirik Stubø

Eirik Stubø

Az észak-norvégiai Narvikban született 1965-ben. Tanulmányait az Oslói és a Tromsři Egyetemen végezte. 1991-ben filozófia doktorátust szerzett Tromsřben, majd Oszlóban az Állami Színházművészeti Főiskola rendezőszakán tanult. 1997 és 2000 között a nyugat-norvégiai Stavangerben a Rogaland Teater vezetője, majd 2009-ig az oszlói Nemzeti Színház igazgató-főrendezője és a nemzetközi Ibsen Fesztivál művészeti vezetője volt. 2013-ban a Stockholmi Városi Színház vezetőjévé nevezték ki, majd 2015-től a Stockholmi Királyi Drámai Színház, a DRAMATEN igazgatója lesz, 2019-ig. Előadásai több nemzetközi fesztiválon is szerepeltek. 2007-ben New Yorkban pedig egyik Henrik Ibsen A vadkacsa című művének színpadra állításáért a legjobb rendező díjával jutalmazták. Legutóbb 2011-ben járt Budapesten Jon Fosse: Valaki majd jönni fog című darabjával. Norvégiában a többi között a Kritikusok Díjával, valamint a legjobb rendezésért járó Hedda-díjjal is kitüntették.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Németország, Kazahsztán, Dánia, Portugália, Csehország, Franciaország, Svédország, Szlovákia