Vissza az előadásokhoz

Vaszilij Sztefanik novellája alapján

MORITURI TE SALUTANT

MORITURI TE SALUTANT

Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, Kijev, Ukrajna

Rendező: Dmitro Bogomazov

Ukrán nyelven magyar és angol felirattal.

2 óra 20 perc, 1 szünettel.

A Morituri te salutant című előadás az ukrán lélektani próza mestere, Vaszilij Sztefanik (1871-1936) legismertebb novellái nyomán született. A neves ukrán szerző többnyire tragikus hangvételű művei a falusi élet hétköznapjairól szólnak, azokról az emberi drámákról, amelyek nap mint nap lejátszódnak egy vidéki közösségben anélkül, hogy a benne szereplő hősök felismernék azok jelentőségét vagy lényegét. A Kocsma, a Magányos nő, az Esti óra, Szenteste, Május, Álom, Fiúk, Bűn, a Nálunk minden ünnep című novellák nyomán színpadra állított, egyszerűségében is megrázó előadás során a mindennapok szürkesége mögött feltárulnak a szülők és gyermekek, a férfiak és nők között feszülő ellentétek, illetve a születés és a halál, az álmok és a valóság közötti feloldhatatlanul tragikus viszony. Ugyanakkor a darab szereplői a túlélésért vívott kemény küzdelem ellenére soha nem adják fel a reményt, hogy sorsuk egyszer jobbra fordulhat. És ahogy az a valóságban is lenni szokott, életük során állandóan keverednek a tragikus és komikus szituációk, ám a különféle események és karakterek kavalkádjában egy dolog mégis állandó marad – az emberségre, az emberi méltóság megőrzésére való törekvés. Bármilyen szélsőséges erkölcsi vagy éppen fizikai megpróbáltatást is mérjen rájuk a sors, helyt kell állniuk minden körülmények között. Még akkor is, ha ez az életükbe kerül.

Az előadás a zene, az ének, a mozgás, a látvány folyton változó, polifonikusan egybefonódó kompozíciójaként született meg, és egy többrétegű, metaforákban gazdag színházi formanyelven beszél az emberi lélek legmélyebb rezdüléseiről, kétségeiről, szenvedéseiről, sajátos misztériumjátékként a megtisztulás reményét sugallja a nézők számára.

Az előadás rendezője az egyik legjelentősebb kortárs ukrán színházi alkotó, Dmitro Bogomazov, aki egyúttal a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház főrendezője is.

Szereplők
Nagymama, lány: Kszenyija Basa-Dovzsenko
Lány: Kszenyija Vertyinszka
Lány: Szuszanna Karpenko
Lány: Tetyjana Mihina
Öregember: Vaszil Basa
Fiú: Ivan Zaluszkij
Fiú: Olekszandr Pecseritszja
Fiú: Renat Szettarov
Fiú: Olekszandr Formancsuk

Director – Dmytro Bogomazov
Díszlet – Oleksandr Druganov
Zenei vezető – Susanna Karpenko
Koreográfus – Olga Semioshkina
Videó – Oleksandr Rozhkov
Fénytervező – Hanna Vakhovska
Hangmérnök – Oleksandr Kryshtal
Rendezőasszisztens – Mariia Savka

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
2019. április 25., 17:00
Dmitro Bogomazov

Dmitro Bogomazov

Az egyik legjelentősebb kortárs ukrán színházrendező, Ukrajna érdemes művésze, színházi pedagógus. Mintegy 30 előadást hozott létre Ukrajnában, és külfödön (Oroszország, Lengyelország, Franciaország). Először a Kijevi Műszaki Főiskolán tanult elektrotechnikát, ám tanulmányait félbeszakítva a színházművészet felé fordult, és felvételt nyert a Kijevi  Karpenko-Karij Állami Színházművészeti Főiskolára, E. Mitnyickij osztályába. A színházrendezői diploma megszerzése után (1995) rendezőként dolgozik a Dnyeper Bal Parti Színházban, majd 2001-ben létrehozza a Vilna Szcena (Szabad színpad) nevű színházat, amely 2012-ben egyesül  a Dnyeper Bal Parti Színházzal. Egyik alapítója a Színházi platform elnevezésű nemzetközi fesztiválnak. 2017 óta az Ivan Franko Nemzeti Állami Színház főrendezője.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Németország, Kazahsztán, Dánia, Portugália, Csehország, Franciaország, Svédország, Szlovákia